duminică, 7 februarie 2010

Pluto isi schimbă culoarea

Emisfera nordica a lui Pluto este mult mai stralucitoare. Fotografiile realizate de Hubble indica faptul ca Pluto, care si-a "pierdut" statutul de planeta a sistemului nostru solar in 2006, din cauza dimensiunile ei reduse, este cu 20% mai rosie in prezent, comparativ cu acum cateva decenii.

Aceste schimbari reprezinta probabil o consecinta a topirii ghetii de la polul nord, expus razelor Soarelui, si reformarii gheturilor la polul sud, mai intunecat, in timp ce Pluto se pregateste sa isi inceapa un nou ciclu de anotimpuri care va dura 248 de ani. Analiza imaginilor a indicat ca o schimbare drastica de culoare a avut loc intre anii 2000 si 2002.

Imaginile transmise de Hubble au confirmat ca Pluto nu este doar un "bulgare" de gheata si de roci, ci un corp dinamic, care cunoaste schimbari atmosferice importante. Aceste variatii sezoniere se explica atat prin orbita eliptica de 248 de ani in jurul Soarelui, cat si prin variatiile inclinatiei in jurul propriei axe de rotatie, care face ca anotimpurile sa fie asimetrice.

Din acest motiv, un anotimp poate dura, pe Pluto, chiar si 120 de ani. Observatiile realizate cu ajutorul mai multor telescoape terestre, intre anii 1988 si 2002, indica faptul ca "atmosfera" lui Pluto si-a dublat volumul in aceasta perioada, din cauza unei incalziri a emisferei nordice, care a condus la topirea ghetii de azot ce o acopera.



Noile imagini furnizate de Hubble le ofera astronomilor informatii importante despre ciclul anotimpurilor de pe Pluto si despre evolutia atmosferei sale. Initial considerata planeta cea mai indepartata de Soare, Pluto a fost clasata in categoria "planetelor pitice" de catre Uniunea Internationala a Astronomilor, in 2006, reducand astfel la opt numarul planetelor din sistemul nostru solar.

Aceste variatii sezoniere se explica atat prin orbita eliptica de 248 de ani in jurul Soarelui, cat si prin variatiile inclinatiei in jurul propriei axe de rotatie, care face ca anotimpurile sa fie asimetrice. Din acest motiv, un anotimp poate dura, pe Pluto, chiar si 120 de ani. Observatiile realizate cu ajutorul mai multor telescoape terestre, intre anii 1988 si 2002, indica faptul ca "atmosfera" lui Pluto si-a dublat volumul in aceasta perioada, din cauza unei incalziri a emisferei nordice, care a condus la topirea ghetii de azot ce o acopera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu